Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔημόσια Yγεία13 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Σήψης

13 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Σήψης

Σεπτέμβριος – Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη Σήψη
13 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Σήψης
 
Η 13η Σεπτεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης με πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης “Παγκόσμια Συμμαχία για τη Σήψη” – “Global Sepsis Alliance”
Σήψη καλείται το σύνολο των μεταβολών στον μεταβολισμό και την αιμοδυναμική που είναι αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε λοιμώδη παράγοντα (βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο). Έχει συχνή κατάληξη το θάνατο μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων (Σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας) και μη αναστρέψιμη πτώσης της αρτηριακής πίεσης (σηπτικό σοκ).
Παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη, παρά τις προόδους της σύγχρονης ιατρικής, όπως εμβόλια, αντιμικροβιακά φάρμακα και εντατική-εξειδικευμένη φροντίδα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σήψης η Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΟΕΛ) της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης υπενθυμίζει τη σημαντικότητα του θέματος τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης της λοίμωξης μέσω των εμβολιασμών, της τήρησης των κανόνων υγιεινής, της τακτικής διενέργειας εξετάσεων και της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.cdc.gov/sepsis