Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΔημόσια Yγεία17 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών #WorldPatientSafetyDay

17 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών #WorldPatientSafetyDay

17 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών
#WorldPatientSafetyDay
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών – που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2019 μέσω του ψηφίσματος WHA72.6 με θέμα «Παγκόσμια δράση για την ασφάλεια των ασθενών» – γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου. Στόχοι της ημέρας είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας κατανόησης της ασφάλειας των ασθενών, η αύξηση της δημόσιας συμμετοχής στην ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης και η προώθηση παγκόσμιας δράσης για την πρόληψη και τη μείωση των βλαβών που μπορούν να αποφευχθούν στην υγειονομική περίθαλψη. Κάθε χρόνο, ένα νέο θέμα επιλέγεται για να φωτίσει έναν τομέα προτεραιότητας για την ασφάλεια των ασθενών όπου απαιτείται δράση για τη μείωση των βλαβών που μπορούν να αποφευχθούν στην υγειονομική περίθαλψη και την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιβάρυνση των γυναικών και των νεογνών που εκτίθενται λόγω της μη ασφαλούς φροντίδας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών είναι αφιερωμένη στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα και να αντιμετωπιστεί η ασφάλεια στη φροντίδα της μητέρας και του νεογέννητου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τοκετού, όταν συμβαίνουν οι περισσότερες βλάβες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της διατάραξης στην παροχή των υπηρεσιών υγείας λόγω της πανδημίας της COVID-19, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
Δεδομένου ότι οι εμπειρίες των γυναικών κατά τον τοκετό επηρεάζονται επίσης από θέματα ισότητας των φύλων και βίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών αναδεικνύει τη σημαντική έννοια της φροντίδας με σεβασμό και τους δεσμούς της με την ασφάλεια.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2021