Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤ.Ομ.ΥΑπολογισμός για τον ένα χρόνο λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Δράμας

Απολογισμός για τον ένα χρόνο λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Δράμας

 

Τον απολογισμό για τον έναν χρόνο λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ Δράμας, κάνει με ανακοίνωσή της η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:

            Η 1η Τ.Ο.Μ.Υ. Δράμας ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 7 Ιουνίου του 2019, εντός του Κέντρου Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ) και στις 14 Οκτωβρίου 2019 εγκαταστάθηκε σε αυτόνομο,  ισόγειο χώρο διώροφου κτιρίου επί των οδών Σαγγαρίου 33 και Ραιδεστού. Συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας και προσφοράς στον τομέα της υγείας στην πόλη της Δράμας. Η 1η Τ.Ο.Μ.Υ. Δράμας  ξεκίνησε τη λειτουργία της στελεχωμένη με την Παιδίατρο κα Κιοσσέ Ευαγγελία, δύο Νοσηλεύτριες, μία Κοινωνική Λειτουργό και δύο Διοικητικούς υπαλλήλους και στις 24/1/2020 προσλήφθηκε επίσημα στη διεπιστημονική της ομάδα η Γενική Ιατρός κα Παπαγεωργίου Έλλη, η οποία βρισκόταν με μετακίνηση στην 1η Τ.Ο.Μ.Υ. Δράμας από το Κ.Υ. Κάτω Νευροκοπίου από 18/7-31/12/2019.

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της η δομή εξυπηρέτησε πληθώρα ασθενών και πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις στην κοινότητα:

 • Ομιλία σε συνεργασία με τον Δ. Δράμας με θέμα “Εμβολιασμός Ενηλίκων για Υγιή και Ενεργό Γήρανση”
 • Ομιλία στο ΚΑΠΗ Δ. Δράμας με θέμα “Διαβήτης στην Τρίτη Ηλικία”.
 • Εμβολιασμός Παιδιών–Εφήβων Ρομά στο Ιατρείο Τμήματος Προστασίας & προαγωγής Δημόσιας Υγείας/ ΚΕΠ Υγείας Δήμου Δράμας
 • Ενημέρωση στο ΚΑΠΗ Δ. Δράμας με θέμα “Διατροφικός οδηγός για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω”.
 • Εβδομαδιαίες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και μηνιαίες μετρήσεις σακχάρου στο ΚΑΠΗ Δ. Δράμας.
 • Δράσεις Αγωγής Υγείας σε μαθητικό πληθυσμό σε 13 τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δ. Δράμας με θέμα την Διατροφική Αγωγή.

            Η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην κοινότητα στοχεύει στη διασφάλιση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εγγεγραμμένου της πληθυσμού, παρέχοντας ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας. Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας του πληθυσμού πραγματοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί.            

            Κατά το διάστημα της λειτουργίας των ιατρείων οι ιατροί δέχτηκαν επισκέψεις ωφελούμενων πολιτών στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη φροντίδα του πληθυσμού ευθύνης τους και στη διαχείριση οξέων και χρόνιων προβλημάτων υγείας, ενώ οι νοσηλεύτριες πραγματοποίησαν ενεσοθεραπείες, μετρήσεις ζωτικών σημείων και σακχάρου και περιποίηση τραυμάτων. Επιπλέον, η Παιδίατρος της Δομής πραγματοποίησε εμβολιασμούς στον ανήλικο εγγεγραμμένο πληθυσμό της περιοχής.

                 Η 1η Τ.ΟΜ.Υ. Δράμας λειτουργεί καθημερινά από τις 07:00 έως τις 15:00 και έχει δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία στα τηλέφωνα 2521109231 και 2521109232 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email): tomy_dramas1@4ype-pedy.gr

 

Δικαιολογητικά εγγραφής στην Οικογενειακή Ιατρό (για ενήλικες):

 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου Ταυτοποίησης (πχ Δελτίο Ταυτότητας) αιτούντος
 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη)

 

Ειδική Περίπτωση: Για αίτηση δια νόμιμου αντιπροσώπου απαιτείται:

 • Βεβαίωση Οικογενειακής κατάστασης από την οποία να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας ή
 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου δικαστικής απόφασης ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή
 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου απονομής της επιμέλειας.

 

Δικαιολογητικά εγγραφής στην Οικογενειακή Παιδιάτρο (για παιδιά έως 16 ετών):

 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου Ταυτοποίησης (πχ Δελτίο Ταυτότητας) αιτούντος και λήπτη υπηρεσιών υγείας.
 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη)
 • Φωτοτυπικό Αντίγραφο Εγγράφου δικαστικής απόφασης ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή απονομής της επιμέλειας ή Βεβαίωση Οικογενειακής κατάστασης από την οποία προκύπτει ο βαθμός συγγένειας.