Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΓενικάΔελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Καrl Landsteiner, του επιστήμονα που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, επέλεξε την 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

O εορτασμός της ημέρας στοχεύει : Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Για το έτος 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, θέτει ως κεντρικό μήνυμα, «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό. (“Give blood and keep the world beating”)».

Η ενημερωτική εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για το 2021 στοχεύει:

  1. Να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε παγκόσμια κλίμακα και να δημιουργήσει ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη για τακτική αιμοδοσία.
  2. Να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
  3. Να ενθαρρύνει τη νεολαία να αγκαλιάσει το ανθρωπιστικό κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία και να εμπνεύσει και άλλους συνανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επαγγελματίες υγείας δύνανται να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας, προστασίας της υγείας του Εθελοντή Αιμοδότη κ.λ.π .στους ακόλουθους ιστότοπους:

Διεθνείς ιστότοποι :

-Π.Ο.Υ.-Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2021: https://www.who.int/newsroom/events/detail/2021/06/14/default-calendar/world-blood-donor-day-2021

Ελληνικοί ιστότοποι :

• www.ekea.gr ׃ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας)

• www.posea.gr ׃ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών)

• www.eody.gov.gr׃ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)

Τα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Κομοτηνής επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ κ.Μάριος Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο της επίσκεψης του στον νομό Ροδόπης και ενόψει της παρουσίασης κατασκευής του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τον κ.Θεμιστοκλέους συνόδευσαν ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ.Τσαλικάκης Δημήτρης, η Υποδιοικήτρια κα. Χατζοπούλου Ειρήνη, κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου και της 4ης ΥΠΕ. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ.Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ιάσμου κ.Γιαλούτς Οκτάϊ ,η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ.Μάγδα Γιαμουστάρη καθώς και οι Συντονιστές των Κέντρων Υγείας Ιάσμου κ. Μανώλης, Εχίνου κ. Πετρίδης, Σαπών κα.Γελάτου, Αβδήρων κα.Ανδρέου, Σταυρούπολης κα.Μαγκλή και Ξάνθης κα.Παπαδιοπούλου.

Κύριο θέμα των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση και παρακίνηση συνολικά του τοπικού πληθυσμού ως προς την εντατικοποίηση κάλυψης για εμβολιασμό. Αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασιών μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΥΠΕ, υγειονομικών αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο κάλυψης και των πλέον απομακρυσμένων περιοχών, διαδικασία που ήδη έχει ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις οικίες ΥΠΕ.

Ο Γ.Γ ΠΦΥ κ.Μάριος Θεμιστοκλέους ξεναγήθηκε εντός των εμβολιαστικών κέντρων στα ΚΥ Ιάσμου και Κομοτηνής εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του στους υγειονομικούς «τους ανθρώπους αυτούς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και έχουν επιτύχει και στην χώρα στο σύνολό της και εδώ στην περιοχή να έχουμε χιλιάδες εμβολιασμούς και όλοι να φεύγουν με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο και να ανταποδίδουν αυτήν την ποιότητα των υπηρεσιών». Την ικανοποίηση και τις θερμές του ευχαριστίες στο υγειονομικό προσωπικό εξέφρασε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκης, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της ΠΦΥ αλλά και γενικότερα όλων των υγειονομικών του ΕΣΥ που στήριξαν αγόγγυστα τόσο την πανδημία, όσο και τον εμβολιασμό.

Το υγειονομικό προσωπικό του ΚΥ Κομοτηνής αλλά και οι Συντονιστές των όμορων Κέντρων Υγείας, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την συνεχή στήριξη του Υπουργείου Υγείας αλλά και της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, τονίζοντας την σημειολογική παρουσία της Κεντρικής Διοίκησης στις περιοχές της Θράκης και το αίσθημα τιμής για το σύνολο του προσωπικού.

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχής ενώ άμεσα θα εφαρμοστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός εμβολιαστικής κάλυψης και των πλέον δυσπρόσιτων περιοχών με ταυτόχρονες ενημερωτικές δράσεις ως προς την ασφάλεια και αναγκαιότητα του εμβολιασμού και σε εκείνους του πολίτες που παραμένουν χωρίς εμβολιαστική κάλυψη.