Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήΔημόσια YγείαΓρίπη και COVID-19 - Αντιγριπικός εμβολιασμός

Γρίπη και COVID-19 – Αντιγριπικός εμβολιασμός

 
  Με αφορμή την έναρξη της φετινής εποχής γρίπης και καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας COVID-19, με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta σε μεγάλης έκτασης διασπορά, η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης υπενθυμίζει τη σημαντικότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Με την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και το άνοιγμα πολλών κοινωνιών, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες εισαγωγής και εξάπλωσης του ιού της γρίπης από πέρυσι. Καθώς τα ποσοστά γρίπης ήταν τόσο χαμηλά το 2020/2021, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό φέτος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες, με περισσότερους ανθρώπους να αναμειγνύονται σε εσωτερικούς χώρους και να ταξιδεύουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού.
Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη κυκλοφορία και των δύο ιών – SARS-CoV-2 και γρίπης – θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τα ευάλωτα άτομα και να ασκήσει αυξημένη πίεση στα συστήματα υγείας σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εποχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη, θα προστατευθούν μέσω του εμβολιασμού, όπως και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε τα συστήματα υγείας να μην κατακλυστούν από κρούσματα γρίπης ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της γρίπης.
Με αυτόν τον τρόπο δύναται να παραμένουν επαρκείς πόροι για την παροχή φροντίδας υγείας σε όλους όσους τη χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται.