Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΔημόσια YγείαΠαγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Καrl Landsteiner, του επιστήμονα που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, επέλεξε την 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

O εορτασμός της ημέρας στοχεύει : Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Για το έτος 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, θέτει ως κεντρικό μήνυμα, «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό. (“Give blood and keep the world beating”)».

Η ενημερωτική εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για το 2021 στοχεύει:

  1. Να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε παγκόσμια κλίμακα και να δημιουργήσει ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη για τακτική αιμοδοσία.
  2. Να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
  3. Να ενθαρρύνει τη νεολαία να αγκαλιάσει το ανθρωπιστικό κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία και να εμπνεύσει και άλλους συνανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επαγγελματίες υγείας δύνανται να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας, προστασίας της υγείας του Εθελοντή Αιμοδότη κ.λ.π .στους ακόλουθους ιστότοπους:

Διεθνείς ιστότοποι :

-Π.Ο.Υ.-Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2021: https://www.who.int/newsroom/events/detail/2021/06/14/default-calendar/world-blood-donor-day-2021

Ελληνικοί ιστότοποι :

• www.ekea.gr ׃ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας)

• www.posea.gr ׃ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών)

• www.eody.gov.gr׃ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)