Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΔημόσια YγείαΠαγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2021 – Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει!

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2021 – Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας έχει καθιερωθεί στις 28 Ιουλίου κάθε έτους με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την ιογενή ηπατίτιδα – λοίμωξη του ήπατος, η οποία, σε χρόνια μορφή, δύναται να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος.

Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει», μεταφέροντας το επείγον μήνυμα των προσπαθειών που απαιτούνται για την εξάλειψη της ηπατίτιδας ως απειλής για τη δημόσια υγεία μέχρι το 2030. Με ένα άτομο να πεθαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε 30 δευτερόλεπτα από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με την ηπατίτιδα – ακόμη και κατά τη διάρκεια της COVID-19 κρίσης – δεν μπορούμε να περιμένουμε για να δράσουμε για την ιογενή ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του ΠΟΥ 15 και 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια ηπατίτιδα B και C αντίστοιχα, στην περιοχή της Ευρώπης. Οι διάφοροι τύποι της ιογενούς ηπατίτιδας είναι μία από τις βασικές αιτίες της κίρρωσης του ήπατος και του ηπατικού καρκίνου και οδηγούν σε άνω των 107.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στοχεύει:

  • Στην ενθάρρυνση των ατόμων ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της ηπατίτιδας
  • Στην παρότρυνση των περιφερειακών και εθνικών ηγετών και των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής ώστε να επιταχύνουν την ανταπόκριση στην ηπατίτιδα με στόχο την εξάλειψη μέχρι το 2030.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hepatitis/world-hepatitis-day