Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔημόσια YγείαΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

   

Ο εορτασμός της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκεπτών Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4486/2017 ΦΕΚ 115/Α/7-8-2017 έχει ορισθεί την 17η Σεπτέμβρη εκάστου έτους και αποτελεί μία ημέρα όπου αναγνωρίζεται το έργο του  Επισκέπτη Υγείας στη Δημόσια Υγεία, ενώ συγχρόνως τιμάται η αξία της πρόληψης, της Αγωγής και της Προαγωγής υγείας.

Για το έτος 2022, ο ΠΣΕΥ στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων, προσδιορίζει ως θεματική ενότητα της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας στις 17 Σεπτεμβρίου 2022

«Η Νόσος της Παχυσαρκίας: Πρόληψη –
Αναγνώριση – Αντιμετώπιση».

Η παχυσαρκία αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το 2016, 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και από αυτούς 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα η παχυσαρκία παίρνει την μορφή επιδημίας. Κατέχουμε την πρώτη θέση στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία ενώ στους ενήλικες το 37,9 % είναι υπέρβαροι και το 24,9% παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία ορίζεται ως η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.
Η παχυσαρκία είναι νόσος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα υγείας παγκοσμίως και οι σχετιζόμενοι με αυτήν κίνδυνοι για την υγεία είναι, μεταξύ άλλων, η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη (τύπου ΙΙ), αρθροπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, παθήσεις ήπατος και χοληφόρων, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ψυχολογικά προβλήματα (όπως κατάθλιψη), διαταραχές έμμηνου κύκλου στις γυναίκες και προβλήματα στην εγκυμοσύνη, ακράτεια ούρων και χαμηλότερο συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης. Επιπλέον, τα προβλήματα που βιώνει στην καθημερινή ζωή ο παχύσαρκος έχουν να κάνουν με την δυσκολία στην κινητικότητα, εύκολη κόπωση και καταπόνηση και δυσκολία σε απλές καθημερινές πράξεις όπως η χρήση μέσων μεταφοράς ή η προσωπική υγιεινή. Πολλές φορές αυτά οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνικό αποκλεισμό του. Στα παιδιά πέραν των άλλων συνδέεται με τη σιδηροπενία και την υποβιταμίνωση D, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη γνωσιακή, μυοσκελετική και σωματική τους ανάπτυξη.
Η παχυσαρκία οφείλεται στο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος: εισάγουμε περισσότερη ενέργεια στο σώμα μας με την πρόσληψη τροφής από αυτή που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται ως λίπος, Υπάρχουν όμως και παράγοντες κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και γενετικοί που συμβάλλουν στην εμφάνιση και ενίσχυση αυτής της ανισορροπίας στο ισοζύγιο. Δεδομένου ότι η νόσος της παχυσαρκίας οφείλεται σε τόσους πολλούς συμπληρωματικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τις προσωπικές επιλογές οικογενειών με διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρα, γίνεται αντιληπτό πως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του πληθυσμού προς αυτή τη κατεύθυνση.

( Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, 2022)